Zuidplas wordt Hartveilig

Zuidplas hart-veilig
Deze maand worden de laatste AED’s geplaatst en is de gemeente Zuidplas echt een hart-veilige gemeente. Een actief oproepsysteem, veel burgerhulpverleners en 22 AED’s die dag en nacht bereikbaar zijn zorgen ervoor dat een slachtoffer met een hartstilstand binnen 6 minuten de juiste hulp krijgt – de zogenaamde 6-minuten zone.

Woord van dank

Wethouder Daan de Haas bezocht op 8 oktober samen met de Rotary Zuidplas, hoofdsponsors Ortho Innovatief en STEBRU en HartslagNu/ Firma Stan een gesloten buitenkast met AED bij Huisartsenpraktijk HOED in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hierbij dankte hij allen die het mogelijk hebben
gemaakt om van Zuidplas een hart-veilige gemeente te maken: de Rotary Zuidplas Rotary, alle deelnemers aan de Santa Run, EHBO verenigingen, HartslagNu, Firma Stan, de leden van de werkgroep, alle vrijwilligers, burgerhulpverleners, de hoofdsponsoren Ortho Innovatief en Stebru en alle andere bedrijven uit Zuidplas die gesponsord hebben.

Hoe werkt het?
Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgerhulpverleners die het dichtstbij het slachtoffer zijn automatisch een alarmoproep, per app of sms. Zij gaan naar het slachtoffer toe (of
halen eerst een AED op, afhankelijk van de oproep) en starten de reanimatie alvast op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Zij reanimeren net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk overnemen.

Waar hangen ze?
De locaties van de gesloten buitenkasten met AED’s zijn bekend bij de burgerhulpverleners, die deze via de HartslagNu App kunnen traceren. Meld je ook aan als Burgerhulpverlener Meer algemene informatie over de AED’s, de App en hoe je je kunt aanmelden als Burgerhulpverlener
vind je op www.hartslagnu.nl.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.