Niet te snel dank je wel, verkeersactie

De bewoners van een wijk in de mossenbuurt waren de hardrijders in de straat zat. Af en toe leek het wel een racebaan en ook ontstonden er regelmatig gevaarlijke situaties voor kinderen en huisdieren.

“Het begon eigenlijk toen mijn dochter van 6 een nieuwe fiets kreeg”, vertelt initiatiefnemer Marco van den Arend. “Logisch gevolg van een nieuwe fiets voor de oudste is dat de jongste van 3 de oude fiets kreeg.” Beiden op een nieuwe fiets een rondje om het blok, dat moet toch kunnen? Beide meiden fietsen achter elkaar aan en een nieuwe fiets moet goed worden getest, dus er werd lekker doorgetrapt. Kinderen vergeten dat ze onderdeel van het verkeer zijn. Dit gaat een keer mis. Laten we er in de wijk wat aandacht voor vragen, voor het echt een keer mis gaat!

Allereerst hebben we gekeken hoe het in andere wijken aangepakt is, maar al snel blijkt dat je iets zelf moet regelen. Handhaving gaat niet ingrijpen, want de wet staat toe dat je er 30km p/u mag rijden. Echter is die snelheid in een bewoonde wijk met spelende kinderen gewoonweg veel te hoog. Een simpel feit: De remweg bij 30 km p/u is 13,8 meter als je direct reageert! Snel gemeten zijn dat bijna 3 carports in onze wijk.

Na een kleine rondvraagbij de buren om ons heen beseften we dat er veel mensen waren die dit probleem inderdaad ook zo ervaren. Sommige bewoners durfde de kinderen de tuin zelfs niet uit te laten gaan. Dus: We sloegen de handen ineen, tijd voor actie!

Er werden flyers gemaakt door de kinderen en prachtige verkeersborden ontworpen. De paatljes en plantenbakken in de wijk zijn mooi versierd door de kinderen en overal hangen we de zelfgemaakte borden met teksten als: “Graag Traag”, “Niet Te Snel Dank Je Wel” en “Stapvoets rijden”. De borden hangen inmiddels door de hele wijk en wijzen niet alleen de bewoners op hun snelheid, maar bijvoorbeeld ook bezorgdiensten en bezoekers van de wijk. Als laatst verzamelden de kinderen rond het spitsuur bij de “chicane” in de wijk om de bestuurders staande te houden en een groene of rode kaart te geven voor hun snelheid.

 

De actie is door de kinderen uitgevoerd en ouders hebben meegeholpen. De totale kosten hiervoor liggen rond de 25 euro, voor de hele wijk (50 woningen). De actie is nog maar net gestart, maar de resultaten zijn nu al zeer positief. Alle bestuurders rijden voorbij met de duim omhoog, ze worden begroet in de straat door de kinderen met de duim omhoog. Naast het stuk verkeersveiligheid, heeft deze actie ook voor meer saamhorigheid gezorgd. Kortom, een geslaagde actie!

Een veiligere en gezelligere wijk maken we gewoon samen!

Mocht u nu interesse hebben in een soortgelijke actie, kunt u contact opnemen via veiligheid@vdarend.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.