Het verhaal van Jade uit Nieuwerkerk aan den IJssel

Het moet een afschuwelijke ervaring geweest zijn: op een verlaten Australische autoweg kwam Jade Belt zaterdag bij kennis nadat de wagen die ze bestuurde over de kop was geslagen. De jonge vrouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel kon haar drie zwaargewonde reisgenoten zien, maar had geen idee of ze het hadden overleefd.

De vriendin die achter haar aan de bestuurderskant zat, ligt net als Jade nog in het ziekenhuis, vier dagen later. Ze is er slecht aan toe, slechter nog dan Jade. De twee andere inzittenden, een 20-jarige Nederlandse vrouw en een 24-jarige Duitse man, kwamen bij het ongeluk om het leven.

Haar ouders zijn ontzet: als bestuurster wacht Jade nu een rechtszaak vanwege dood door schuld en roekeloos rijgedrag, vertelt Ruth Belt, de moeder van Jade. Vader Robert-Paul is, zodra ze van het ongeluk hoorden, naar Australië afgereisd om bij hun oudste dochter te kunnen zijn.

file

De vier reisgenoten hadden elkaar leren kennen in Australië, zegt Ruth. Ze besloten samen een auto te kopen, een 18 jaar oude terreinwagen, en Australië verder te verkennen. Jade (21) was eerder dit jaar via onder meer Nieuw-Zeeland in Australië beland en had er een tijdje gewerkt als au-pair.

Het ongeluk gebeurde zaterdag in het noordwesten van Australië, op de duizenden kilometers lange route tussen Darwin en Perth. Een vlakke, afgelegen weg door de ‘outback’. Het is nog steeds een raadsel hoe de auto over de kop kon slaan, zoals het ook onbekend is hoe lang ze hebben moeten wachten voordat de hulpdiensten ter plaatse waren.

“Ze herinnert zich vrijwel niets van het ongeluk”, zegt Ruth. “Ze weet nog dat de auto ging rollen en dat ze op hulp heeft lopen wachten. Zij was als enige bij kennis. Ze kon zien hoe de anderen eraan toe waren, maar was zelf zo zwaar gewond dat ze niets kon doen. Hoe lang het duurde? Dat is niet te zeggen. In nood duurt een seconde een uur.”

Zaterdagmiddag rond half twee (Nederlandse tijd) belde Jade vanuit het ziekenhuis op met het verschrikkelijke nieuws. Ze mocht de telefoon van een verpleegkundige gebruiken en wist zich met moeite het telefoonnummer van haar moeder te herinneren.

“Ze vertelde dat ze nog niet zo lang achter het stuur had gezeten. Een uur, vijf kwartier, zoiets”, zegt moeder Ruth. “Niets bijzonders, ze reden de kant op van Perth. In plaatselijke media wordt geschreven dat ze door een kuil reden, maar dat is onzin, er is gewoon niemand die weet hoe het gebeurd is. Er hebben zich bij de politie ook geen getuigen gemeld.”

Vader Robert-Paul heeft in Australië een deskundige ingeschakeld die onderzoek moet doen op de plek van het ongeluk. Eén ding staat voor zijn echtgenote als een paal boven water: Jade is een voorzichtige rijder. “Iedereen kan dat bevestigen, ook het gezin in Australië waar ze een tijdje au-pair was.”

Het zal ongetwijfeld aan de orde komen in de rechtszaak die haar vrijwel zeker te wachten staat. Als Jade schuldig wordt bevonden, zou ze een gevangenisstraf tot 20 jaar kunnen krijgen. Van een Australische advocaat heeft vader Robert-Paul intussen begrepen dat zo’n zaak, inclusief alle bijkomende kosten, misschien wel 150.000 euro kan gaan kosten. Dat geld hebben ze niet, maar via een inzamelingsactie hopen ze een bedrag bij elkaar te krijgen.

De familie van Jade uit Nieuwerkerk aan den IJssel hebben samen met vrienden een website opgezet : doneervoorjade.nl
Wie mee wil doen aan de inzamelingsactie kan zich daar melden.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.